Kézikönyv

Kézikönyv a szociális ágazatban munkát vállalók és munkáltatók részére

Kézikönyv a szociális ágazatban munkát vállalók és munkáltatók részére A szociális ágazatban működő munkavállalók az átlagosnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve. Jelentős a fizikai és a pszichés terhelés és a fertőzések kockázata sem elhanyagolható. Gyógyszerekkel kémiai anyagokkal dolgoznak, melyek szakszerű kezelése fontos feltétele a foglalkozási betegségek megelőzésének. A kockázatok ismeretében nagyobb esély van azok megelőzésére. Az ágazatban dolgozók számára készült kézikönyv ismerteti a szociális ágazatban dolgozókat leginkább veszélyeztető kóroki tényezőket-biológiai, fizikai, kémiai, pszichés kockázatokat. Ismerteti a kockázatértékelés módját. Fontos fejezete a kézikönyvnek a balesetek és megbetegedések megelőzésének ismertetése. Külön fejezet foglalkozik azzal, mi a teendő, ha a betegség vagy baleset mégis bekövetkezne. A konkrét ismertetésen kívül a kapcsolódó jogszabályok megjelölését is tartalmazza a kézikönyv, mely hasznos tájékoztatást ad a munkavállalók, munkáltatók és a munkabiztonsági és foglalkozásügyi szakemberek számára is. A kézikönyvet a Független Egészségügyi Szakszervezet megbízására neves szakemberek készítették az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával. A kézikönyv elektronikus formában megtalálható a munkavedelem.fesz.eu honlapon.

A kézikönyv letöltése

Kézikönyv az egészségügyi ágazatban munkát vállalók és munkáltatók részére

Kézikönyv az egészségügyi ágazatban munkát vállalók és munkáltatók részére Az egészségügyi ágazatban tevékenykedő munkavállalók az átlagosnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve. Jelentős a fizikai és a pszichés terhelés és a fertőzések kockázata sem elhanyagolható. Ebben az ágazatban dolgozók létszámához viszonyítva kétszeres a balesetek száma a más területen tapasztaltakhoz képest, és az ágazatban dolgozók nagyobb eséllyel betegszenek meg a munkakörükhöz köthető betegségekben is. Gyógyszerekkel kémiai anyagokkal dolgoznak, melyek szakszerű kezelése fontos feltétele a foglalkozási betegségek megelőzésének. A kockázatok ismeretében nagyobb esély van azok megelőzésére. Az ágazatban dolgozók számára készült kézikönyv ismerteti az egészségügyi ágazatban dolgozókat leginkább veszélyeztető kóroki tényezőket - biológiai, fizikai, kémiai és pszichés kockázatokat. Ismerteti a kockázatértékelés módját. Fontos fejezete a kézikönyvnek a balesetek és megbetegedések megelőzésének ismertetése. Külön fejezet foglalkozik azzal, mi a teendő, ha a betegség vagy baleset mégis bekövetkezne. A konkrét ismertetésen kívül a kapcsolódó jogszabályok megjelölését is tartalmazza a kézikönyv, mely hasznos tájékoztatást ad a munkavállalók, munkáltatók és a munkabiztonsági és foglalkozásügyi szakemberek számára is. A kézikönyvet a Független Egészségügyi Szakszervezet megbízására neves szakemberek készítették az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával. A kézikönyv elektronikus formában megtalálható a munkavedelem.fesz.eu honlapon.

A kézikönyv letöltése

2022-i változások

A GINOP-5.3.4-16-2017-00034 számú projekt fenntartási időszakban a jogszabályi változásokból fakadóan frissítésre kerülek a  egészségügyi ágazat, illetve a szociális ágazat részére elkészített kézikönyvek.

A következő linkekre kattintva lehet ezeket letölteni: